četrtek, 4. december 2014

Sergej Racman - Aleksandar Ranković


6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Dolgo sem čakal, da ga postavite gor. Njegove koncesije za kazinoje, propadle firme...trenutno ima svežeizvoljenega župana Postojne za potrčka.
O očetu nevem nič(mogoče kaj izbrskam), mati je bila učiteljica zgodovine. Jo je pa močno srbela.

Glede na kariero mora zagotovo biti pankrt.

G. Buchela. Žuli me še ena stvar. Premorete kaj znanja o Smoletovem Andreju? Kdo je bil ta tip? Namreč na spletu se da zaslediti infomacijo, da je v tujino zbežal pred dolžniki(ko je prišel nazaj je pa kupil graščino). Živel pri prijateljih širom evrope. Druga struja pa omenja nemaloštevilne pankrte. Je Smole delal Slovence ali Rimljane? Prijateljeval in pogosto žural s Prešernom.

Buchela pravi ...

Karkoli o Racmanu bo zelo zanimivo. Že vnaprej hvala.

Zanimiv pa je tudi Andrej Smole. Zanj seveda ne morem delati sklepov o otrocih, saj je potopljen pregloboko v preteklost. Lahko pa sklepam iz okoliščin. Francoska revolucija je bila prva Vatikanska ofenziva za zrušenje starega reda. Zdi se mi, da se je takrat začelo množičneje "brezmadežno spočenjati" pankrte. O tem se plete zgodba nedavnega filma "Royal affair". Vatikan je s pomočjo francoske revolucionarne vojske Evropo očistil dragocenega starega plemstva, ki je tisočletja varovalo svoj narod. Za primer vam dam slovensko plemiško rodbino Lambergarjev, ki jih je Napoleon pregnal na Moravsko. Njihove gradove so pokupili (vatikanski) napoleonski protežiranci, običajno notarji ali odvetniki, ki so se že pred revolucijo slinili v skrivne združbe "razsvetljencev" (illuminatov) in ostalih lož. Smole je bil po podatkih sodeč eden takih freimaurerjev, ki mu je (vatikan) loža omogočila obogatitev in nakup gradu. Podobno se je zgodilo po boljševistični revoluciji. V ukradene hiše, vile in dvorce se je naselila boljševistična revolucionarna drhal. Maček na primer, se je vselil v Bahovčevo vilo na Erjavčevi. Smole je torej nekaj podobnega.

Vedeti morate, da je bilo staro evropsko plemstvo Vatikanu zelo v napoto. Plemstvo je bilo skozi tisočletja izurjeno v prepoznavanju sovražnika in nevarnosti in zato so s šestim čutom zaznali, kdaj ima cerkvena ali kraljeva oblast zle namene ter so se jim upirali. Najbrž najlepši primer tega plemstva in njegove vloge so Vendejske vojne. Vende je pokrajina na severozahodni atlantski obali Francije.
http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_the_Vend%C3%A9e

Vendejci so romanizirani Slovenci, (Slo)Venet(s)i. To ne razberete samo iz imena Vende, ampak predvsem iz opisa njihovega plemstva, ki je živelo skromno med svojimi ljudmi in je zato imelo zelo velik vpliv nanje. To je temeljni vzrok, zaradi katerega so se Vendejci jakobincem tako dolgo in trdovratno upirali. Vatikanska Napoleonova vojska jih je iztrebila.

Buchela pravi ...

Če se boste želeli poglabljati v čas okrog francoske revolucije, je zelo poučen tudi Kubrickov film "Barry Lyndon", ki tudi opisuje vzpon "brezmadežno spočetega" pankrta v visoko družbo.

Anonimni pravi ...

Bom pogledal. Kubrick je zelo Rimski režiser bil. Vendar se mi zdi, da čeprav izpostavlja zadeve jih vseeno zavije v tako lepo, mogoče rahlo čistunsko tančico?
Hvala za nasvet in deljenje informacij o Smoletu, Zares. Se mi je dozdevalo, da pes taco moli v to smer, a hvala, da ste tadevo postavili v razmere takratnega časa.

A glede plemičev bi dodal, da je zanimiva stvar, da sta 2 Lambergarja bila kardinala, Zigismund pa Lljubljanski nadškof. Je bila to avtonomija ali podrejenost?

Nekoč sem gledal intervju s(bivšim) Slovenskim veleposlanikom čigar ime in priimek sem pozabil. A govoril je o dokazih in napisih v Slovenščini po baltiku in v Franciji, kjer naj bi, če mi spomin ne peša v okolici St. Etienna bile jame v katerih je napis "Cherne jame". To le potrjuje napisano o francoskih Vendih. Vsekakor kjerkoli so že bili pa niti za en del tega ljudstva ni bilo miru pred Vatikanskimi klavci.

Vsekakor pa je pravilno, da ste izpostavili vlogo plemstva in usode, ki jih je dočakala. Včasih je bila desetina preveč a RIm se niti z šestkratnikom ne zadovoli.

Če izvem kaj o Racmanu pa napišem.

Buchela pravi ...

Žiga Lambergar (marsikje napačno pišejo latinizirano obliko Lamberg) je bil cesarjev osebni spovednik in je to izkoristil, da je pri njem izprosil, naj ustanovi škofijo tudi v Ljubljani. Pred tem sta bili našim deželam nadrejena nadškofija v Solnogradu in Ogleju. Kakorkoli skušajo to razlagati je dejstvo, da je bil s tem zmanjšan vpliv solnograškega ponemčevanja in oglejskega romaniziranja (Italija in italijanščina takrat še nista obstajali!). Temu sta se tako Oglej, kot tudi Solnograd upirala, zato papež Pij 2. dolgo ni (mogel) priznal ljubljanske škofije.

Lambergarji so seveda sodelovali s Cerkvijo, ker drugače nebi ohranili ne svoje vloge v deželi, ne svoje glave. Če so hoteli ostati domače plemstvo, so morali sodelovati z okupatorjem (podobno ravnanje je opaziti tudi med okupacijo v drugi svetovni vojni, čeprav ni povsem primerljivo).

Sodeč po tem, da so se preprosti ljudje ob napadu francoske vojske spomnili prav na Lambergarje in slikali na panjske končnice prizor boja med Pegamom In Lambergarjem, ki sta nosila domačo avstrijsko in sovražno francosko uniformo, lahko sklepamo kakšna je bila vloga plemstva med Slovenci. Zgodovino so nam namreč pisali okupatorji, zato je v njej veliko laži.

Anonimni pravi ...

ko je že bila omenjena zasedba med drugo svetovno vojno, me zanimaa, kako in kaj je v resnici delal rupnik.

oj =)